Geschiedenis

Vanuit de Maria Congregatie is Dameskoor Sancta Maria in 1948 opgericht door Gerard Bennenbroek. Bij het vijftig jarig jubileum in 1998 veranderde het koor haar naam in Somerens Dameskoor. Het is een profaan koor dat muziek uit meerdere tijden en stijlen op het programma heeft staan.

Dhr. Gerard Bennenbroek dirigeerde het koor van 1948 tot het veertigjarig jubileum in 1988. Zijn zoon Bart Bennenbroek nam het koor in 1988 over. Vanwege het vroegtijdig overlijden van Bart Bennenbroek duurde deze samenwerking slechts enkele maanden.  Van 1988 tot 1992 zong het koor onder leiding van dirigente Petra Geraets. In 1992 werd Karel Velings dirigent van het koor. Onder zijn leiding werd gewerkt aan repertoirevernieuwing. Sinds 2006 is Helna Beelen dirigente van Somerens Dameskoor. Onder haar leiding is het repertoire verbreed van muziek uit de Middeleeuwen tot hedendaagse composities, van klassiek tot arrangementen uit musicals. Stemvorming is een belangrijk onderdeel van de repetities. Somerens Dameskoor zingt zowel a capella als met begeleiding van piano of orgel.

Somerens Dameskoor blijft aan de weg timmeren en is inmiddels een muzikaal begrip in Someren. De ambities van het koor waren zichtbaar in haar activiteiten binnen de zangersbond. Bij het 60 jarig bestaan van Somerens Dameskoor stond haar jubileumconcert in natuurtheater De Donck  mede in het teken van het 75 jarig jubileum van de NBKZO. Somerens Dameskoor nam regelmatig deel aan Korendagen van de NBKZO. In 2003 en in 2006 heeft het koor met succes een Korendag georganiseerd in De Ruchte.

Jaarlijks organiseert Somerens Dameskoor een concert in De Ruchte en van 1994 tot 2014 het inmiddels traditionele kerstconcert in de Lambertuskerk te Someren. Vanaf 2015 wordt het kerstconcert georganiseerd door Muziekvereniging Somerens Lust, Mannenkoor de Nachtegaal en Somerens Dameskoor.

Regelmatig  wordt Somerens Dameskoor door collega koren uitgenodigd om mee te werken aan concerten. Daarnaast treedt het koor op in kerken en verzorgingscentra in de regio.

Somerens Dameskoor telt momenteel 31 leden.

Het koor repeteert op maandagavond van 20.00 uur tot 22.15 uur in De Ruchte.

Sinds 2006 is Mevrouw Nettie Hendrikx beschermvrouwe van het koor.